top of page

12 כללים להצבת גבולות לילדכם

אחד הדברים החשובים ביותר בגידול הילדים הוא הצבת גבולות. גבולות ברורים מבהירים לילד מה מקובל ומה לא, מעניקים לו תחושת בטחון ויציבות, מעצבים לו מסגרת שבה הוא לומד ומתחנך על פי ערכים מסוימים, ומאפשרים אורח חיים נעים בבית לכל בני המשפחה. אך לעתים, הורים מוצאים את עצמם מתקשים להציב את הגבולות, מוותרים בקלות או נכנסים למאבקי כוחות מיותרים. לפניכם מספר כללי אצבע היכולים לסייע:

1. היו עקביים.

ברגע שקבעתם כלל, אל תשברו אותו. חוסר עקביות עלול לגרום

לבלבול אצל הילד, לחרדות, ולהתנהגות לא מאוזנת.

2. תנו אפשרויות בחירה בתוך מסגרת מוגדרת.

כך הילד יקבל מידה מסוימת של שליטה בנעשה ולא ירגיש שכופים

עליו דבר שהוא אינו רוצה בו, ויפתח תחושת עצמאות ואחריות

אישית.

3. היו מתואמים ואחידים בדבריכם.

אם כל הורה יאמר משהו אחר, הדבר יצור בלבול אצל הילד והוא לא ידע כיצד עליו להתנהג.

 

4. נהלו דיונים על חוקי הבית שלא בנוכחות הילדים.

אלה עלולים לגרור לוויכוחים מול הילדים, לערעור הסמכות ההורית, וליצירת חרדות. לכן בדקו מראש מהו הקו המנחה של כל אחד מכם, ושבו לשיח בו תגיעו להסכמות.

 

5. הבדילו בין עיקר לטפל.

אל תגידו "לא" או תטילו משימות על ילדכם רק כדי להראות מי הבוס. הדבר עלול לגרום לילדכם לחשוש מכל צעד שהוא בוחר לעשות. חשבו על מה באמת חשוב לשים דגש והיכן לעמוד על שלכם, ומתי אפשר לעגל פינות ולאפשר בחירה חופשית.

 

6. השתדלו לומר מה כן מותר ולא מה אסור.

המילים "לא" ו"אסור", יוצרות מראש התנגדות ואנטגוניזם.

 

7. הציבו גבולות ריאליים.

הצבת דרישות גבוהות מדי יובילו לאי עמידה בהם, דבר שיגרום לכעס מצידכם ולתחושת פחד וכישלון של ילדכם.

 

8. הציבו גבולות תואמי גיל.

ישנם תחומים בהם לכל אחד מהילדים יש להציב גבולות שונים בהתאם לגילם. הצבת גבול גורף שאינו מתאים לכל אחד מהגילאים יצור כעס, תסכול ומריבות מיותרות. כך גם יהיה עליכם לבצע שינוי בחוקים שקבעתם עם גדילתם.

 

9. הימנעו מניהול משא ומתן עם ילדכם.

עמדו מאחורי החלטותיכם ואל תאפשרו פתח לשכנועים. אחרת, הדבר ילמד אותם שבכל כלל אשר תציבו בפניהם קיימת פרצה, ושניתן לכופף את החוקים שקבעתם.

 

10. הגדירו מהן ההשלכות של הפרת כלל.

יש לדבר על התוצאות של אי עמידה בכל כלל וכלל ולוודא שילדכם מבינים אותו. הדבר יעזור לו לזכור את הכלל ולעמוד בו.

 

11. עמדו בהשלכות שקבעתם.

במידה ונחצו גבולות ולא יישמתם את ההשלכות שציינתם, ילדכם יבין מכך שאין גיבוי לדבריכם וימשיך לשבור את החוקים. כמובן שניתן להפעיל שיקול דעת מתי לתת הזדמנות נוספת לפני שניגשים להשלכות המעשה, אך גם אז מספיק לתת הזדמנות אחת נוספת ולא מעבר.

 

12. הגדירו זמנים ומצבים בהם מותר לפרוץ את הגבולות.

הרי בסופו של דבר, כולנו מדי פעם פורצים גבולות. זה כיף, זה מאתגר, והכי חשוב- זה מלמד. לכן חשוב לאפשר לילדכם לעשות זאת בצורה מווסתת ומרוסנת, ולהגדיר זמן מסוים בשבוע או סיטואציות מסוימות בהם תאפשרו לו לחרוג מהמקובל.

 

לסיכום, גבולות נועדו להגן עלינו ההורים מציבי הגבולות, ועל ילדינו – אלה הצריכים לעמוד בגבולות. הם ימנעו כאוס הן בתוך הבית והן בנפשו של הילד. על כן, חשוב להקפיד בבית על כללים הנשענים על מערכת האמונות והערכים שלכם, ולטפח את הסמכות ההורית בד בבד עם נתינת חום, אהבה ורוך.

bottom of page