top of page

טיפול רגשי- מה זו החיה הזאת?

כדי לענות על השאלה – "מהו טיפול רגשי?" ריכזתי עבורכם, ההורים, מידע חשוב ורלוונטי, אשר יעזור לכם בהחלטה לגבי טיפול כלשהו, אשר אולי, מתאים לילדכם.

כאן תוכלו למצוא ולהבין אם ילדכם אכן זקוק לטיפול רגשי, כיצד פונים לטיפול רגשי, אלו סוגי טיפול קיימים, מהן האפשרויות העומדות בפניכם, מה חשוב לבדוק לפני שיוצאים לדרך וכמובן, כמה מילים על טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים.

אז מהו, בקצרה, "טיפול רגשי" בילדים? זהו תהליך שבו מתקיימים מפגשים על בסיס קבוע, לרוב פעם בשבוע, בין הילד לבין איש מקצוע מיומן, כאשר רצוי ואף הכרחי שיקיים אחת למספר מפגשים, שיחת הדרכה עם ההורים, ובמידת האפשר תבוצע העבודה  בשיתוף פעולה עם המסגרות החינוכיות של הילד. התחום הטיפולי הינו נרחב ועל כן אנשי מקצוע שונים עוסקים בו- פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים רגשיים וכדומה.

מהי מטרת הטיפול הרגשי? ילדים רבים, בין אם במערכת החינוך הרגילה ובין אם בעלי צרכים מיוחדים, מבטאים לעתים מצוקות רגשיות הנובעות מגורמים שונים, למשל: קושי במיומנויות חברתיות, אירוע משברי שהתרחש במשפחה, מעברים ושינויים, הישגים לימודיים נמוכים, תחרות בין אחים, תקשורת לקויה ביחסי הורה-ילד, טראומה, התמודדות עם מחלה כרונית, ועוד אינסוף גורמים.

לטיפול הרגשי מטרות רבות. הוא מקדם החלמה רגשית ואף גופנית, שכן הגוף והנפש שזורים זה בזו. הוא מסייע בעיבוד אירועי חיים שאיתם הילד התמודד או מתמודד, עובד על שינוי תפיסות והרגלים, מזהה מנגנוני הגנה המגיבים בחוזקה ופועל על מנת לאזנם, מקנה כלים להתמודדות נכונה עם אתגרים, יוצר מרחב בטוח שבו ניתן לקיים קשר מיטיב, מספק מודל לתקשורת יעילה, ועוד ועוד ועוד.. כמו כן, אינספור מחקרים מוכיחים את יעילותו של הטיפול הרגשי.

כיצד אדע שילדי זקוק לטיפול רגשי? המצוקות הרגשיות המוזכרות

קודם, באות לידי ביטוי בצורות רבות ושונות, והן אינן בהכרח

חריגות וקיצוניות. למשל: ילד המקניט ומציק לאחיו, ילד הדורש

תשומת לב רבה מהרגיל, ילד המגיב ברגישות יתרה לסביבה,

וכו'. וישנם מקרים שבהם הילד מגיב בחוזקה, למשל, מתנהג

באלימות, צועק, מתנגד ומורד, ועוד.

 

בחלק מהמקרים הילד עשוי להפגין את אותן התנהגויות בתוך הבית, ורובנו נרגיש את ילדנו, נבין כי קיים אצלו קושי ונחליט לפנות באופן עצמאי לטיפול רגשי. במקרים אחרים, הילד עשוי להתנהג בבית למופת, אך המסגרת החינוכית תדווח לנו ההורים על התנהגות חריגה ואף תמליץ על פנייה לטיפול רגשי. 

מהם סוגי הטיפול המוצעים בתחום? כפי שהזכרתי קודם לכן, קיימים מקצועות רבים ומכובדים בתחום הנפש והתרפיה. אתמקד בטיפול הרגשי. ראשית כדאי לדעת כי קיימים מספר אופנים בהם ניתן לבצע טיפול רגשי והם: טיפול פרטני בו ילד אחד נפגש עם מטפל אחד, טיפול קבוצתי בו מטפל אחד או יותר מקיים/ים מפגשים עם מספר משתתפים, טיפול דיאדי בו הורה וילד נכנסים יחדיו אל חדר הטיפולים, וטיפול משפחתי בו כל בני המשפחה מוזמנים לטיפול.

בדרך כלל מטפל רגשי יתמחה במספר סגנונות מצומצם, ויבחר לעצמו גישת עבודה הנשענת על זרם מסוים מתחום הפסיכולוגיה. למשל, יש מטפלים המקיימים טיפולים ארוכי טווח וכאלה המקיימים טיפולים קצרי טווח, יש כאלה המתמקדים בעיבוד רגשות ואחרים השמים דגש על שינוי התנהגותי, וכדומה.

כמו כן, תחום הטיפול הרגשי מציע מספר סגנונות טיפול: טיפול בהבעה ויצירה, טיפול באומנות, טיפול בתנועה, טיפול בדרמה/פסיכודרמה, טיפול במוזיקה, טיפול בביבליותרפיה הנעשה בעזרת תהליכי קריאה וכתיבה, וטיפול בעזרת בעלי חיים.  אני ממליצה לבחון את האופציות הקיימות באזור מגוריכם, ולאחר מכן להציג אותן לילדכם ולאפשר לו לבחור את התחום המעניין אותו. לילדים בגיל הרך ניתן להסביר בשפה פשוטה ולשאול מה מעניין אותם ומה יהיה הכי כיף עבורם. אם נבחר עבור ילדנו תחום טיפולי שאליו הוא אינו מתחבר, הטיפול פשוט לא יעבוד..

כיצד פונים לטיפול רגשי? לאחר שהתקבלה החלטה אישית או במידה וההחלטה התקבלה בשיתוף המסגרת החינוכית, כי הילד זקוק לטיפול רגשי, עומדות בפניכם מספר אפשרויות. תחילה רצוי לפנות אל קופת החולים בה אתם מבוטחים. הקופות השונות מספקות מגוון טיפולים רגשיים, במידה והוחלט שהנכם זכאים לסבסוד.

 

על מנת לברר את זכאותכם, לרוב נדרשת הצגת מכתב מרופא המשפחה, מילוי של ערכת טפסים ולעתים נדרשת אף המלצה מאיש מקצוע נוסף. בכל קופה מתקיימים תנאים שונים לקבלת זכאות עבור סבסוד טיפול רגשי, ועבור אלה שכבר אושרה זכאותם, כל קופה מספקת מספר שונה של מפגשים טיפוליים, בהתאם לקבוצת הגיל של הילד, והעלויות בין קופה לקופה משתנות ותלויות בסוג הביטוח שיש בידכם.

 

העלויות עומדות על כמה עשרות שקלים. בחלק מהמקרים הקופות מאפשרות לגשת למטפל באופן פרטי ולקבל החזר עד תקרה מסוימת. כמו כן, כל קופה מספקת סוגים שונים של טיפולים, ויש לבדוק האם היא מסבסדת את סוג הטיפול בו אתם מעוניינים.

לבדיקת תנאי הזכאות וסוגי הטיפול המוצעים, לחצו על קופת החולים המבוקשת: קופת חולים כללית, קופת חולים מכבי, קופת חולים מאוחדת, קופת חולים לאומית.

האפשרות השנייה העומדת בפניכם היא לפנות למטפל רגשי באופן פרטי. כיוון שעלויות הטיפול הרגשי הינן יקרות למדי, שקלו היטב האם ביכולתכם לעמוד בהוצאה זו. הכנסת ילד לתהליך טיפולי והפסקתו באופן פתאומי, עשויה בפני עצמה ליצור קושי נוסף אצל הילד, ועלולה אף לגרום לרגרסיה ולהחמרת המצב.

 

עלויות של טיפול רגשי פרטני באופן פרטי, עבור מפגש שאורך 45 דקות, ינועו בממוצע החל מ-200 ₪ באזורי הפריפריה המרוחקים, ויכולים להגיע ל-500 ₪ ולמעלה מכך במרכז הארץ. הכנסת הילד לטיפול קבוצתי יוזיל את עלות הטיפול. האפשרות השלישית מוצעת לאלו מכם המחזיקים בביטוח בריאות. יש לפנות אל החברה בה אתם מבוטחים ולברר האם בפוליסה שלכם קיים החזר על טיפול רגשי ומהם אחוזי ההחזר.

דברים שחשוב לבדוק. אם בסופו של דבר החלטתם לתת לילדכם טיפול רגשי מכל סוג שהוא, הנטייה היא לעוט על הקבוצות החברתיות ועל הפורומים השונים, כדי לתשאל ולקבל המלצות, ופעמים רבות אכן מגיעים לתוצאות טובות בזכות זאת, אך עדיין מומלץ  לבדוק דברים נוספים ולוודא שאתם ניגשים למטפל מקצועי ומיומן. מטפל רגשי חייב להיות בעל תואר ראשון בתחום הטיפול (כמו פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת וכו') ובנוסף לכך בעל תעודת מטפל רגשי מוסמך או בעל תואר שני בתחום טיפולי.

כיום קיימים בשוק מגוון מקצועות מעניינים ונהדרים, כמו קואוצ'ינג, ייעוץ או הדרכות למיניהן, אשר יכולים לסייע במידה רבה מאוד בעת הצורך. יחד עם זאת, חשוב לשים לב מהו התחום אליו פניתם וניתן לבקש מאיש המקצוע שיציג לכם תעודת מטפל ואפילו כדאי וחשוב לשאול אם ישנן המלצות בכתב. אל תתביישו, אתם מפקידים בידיו את החשוב לכם מכל.

אם בכל זאת אתם חשים בחוסר נוחות לבקש תעודה, אפשר וקל מאוד לבדוק את הנושא בפלטפורמה האינטרנטית. כיום אנשי מקצוע רבים מפרסמים כרטיס מטפל באתרים ובפורטלים מכובדים בתחום הטיפול כגון, אתר פסיכולוגיה עברית, אתר בטיפולנט, אתר על הספה ועוד. אותם אתרים מחייבים את אנשי המקצוע להציג תעודות רלוונטיות בעת הרשמתם, ורק לאחר מכן מתירים את פרסום הכרטיס. מטפל שלא יציג תעודה עבור אותו אתר, פשוט לא יפורסם.

 

ניתן גם לבדוק באתרי האיגודים השונים האם אותו מטפל חבר בהם. חברות באיגוד אינה הכרחית בכל התחומים ולכן היעדר חברות של מטפל באיגוד מסוים לא מעידה בהכרח על מקצועיותו, אך זו דרך נוספת ויצירתית לבדיקה. במידה ולא מצאתם שום אינפורמציה מאלה אשר פירטתי, פרט לעמוד עסקי או אתר אינטרנט שמתחזק המטפל עצמו, שובו להמלצות ברשתות החברתיות.

כמה מילים על טיפול בעזרת בעלי חיים. מבין הקופות, קופת חולים כללית

היא היחידה אשר אינה מספקת או עובדת עם טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים.

לכן, אם אתם מבוטחים בכללית, תיאלצו לגשת למטפל רגשי בעזרת בעלי

חיים באופן פרטי או לגשת לטיפול רגשי אחר דרך הקופה. למבוטחי מכבי,

מאוחדת ולאומית יש אפשרות לגשת לטיפול בעזרת בעלי חיים באופן

מסובסד.

 

מסלול הלימוד של טיפול בעזרת בעלי חיים מיועד לאנשי מקצוע בעלי

תואר ראשון מתחום הטיפול או כאלה שעשו הסבה, ואורכו שנתיים עד

שלוש. כיוון שתחום זה הנו חלוצי בארצנו, הוא אינו מוכר כתואר שני אך

נלמד במתכונת כזו מבחינת היקף שעות, תוכן והיקף ההתמחות. בסופו ניתנת תעודת הסמכה לטיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים. לכן, באפשרותכם לבקש מאיש המקצוע שיציג בפניכם את תעודת המטפל.

 

כמו כן, ישנו איגוד ישראלי לטיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים ושמו מ.ר.ח.ב, באתר הבית  ניתן לעשות חיפוש על מטפלים אשר חברים בו. חשוב לציין כי החברות באיגוד אינה בגדר חובה ולכן היעדר חברות של מטפל באיגוד לא מצביעה על מקצועיותו.

מצאתם מידע שגוי במאמר? צרו איתי קשר. 

bottom of page